BSV Suomeksi


Craig Wrightin voitto Ira Kleimania vastaan

Kirjoitin toukokuussa 2020 pätkäartikkelin BSV Suomeksi -sivustolle, jossa esittelin kolmea suurta estettä Bitcoin SV:n menestymisen tiellä. Yksi niistä esteistä, uhkatekijöistä, oli Craig Wrightin ja Ira Kleimanin välinen oikeusjuttu. Ennustin pari vuotta sitten Wrightin häviävän sen jutun, ja sen häviön aiheuttavan BSV:n hinnan rommaamisen.

Mutta Wright voitti.

Hän voitti jutun Kleimania vastaan. Voitto ei yllättäen aiheuttanut BSV:n arvon nousemista kuuhun tai edes maapallon kiertoradalle. Itse asiassa hintaviisari ei juuri värähtänyt. Luulen, että se johtuu paristakin eri syystä:

  1. Kyseessä on suhteellisen myönteinen uutinen. Nähdäkseni huonot uutiset menevät hyviä uutisia paremmin kaupaksi. Lisäksi Bitcoin SV:llä on sellainen maine, kiitos Wrightin ja kumppaneiden, ettei sillä ole juuri ymmärtäjiä virtuaalivaluuttojen fanien keskuudessa. BSV:llä on oma käyttäjäkuntansa samaan tapaan kuin BTC:llä ja BCH:lla. Näiden leirien välillä ei juuri ole loikkareita. Kunkin kannattaja pitää omaa lempparibitcoinia muita parempana. Virtuaalivaluutat johtavat kulttiutumiseen ehkä siksi, että niiden käyttäjät investoivat niihin elinaikaansa kahdella tavalla: 1) he laittavat niihin kirjaimellisesti elinaikaansa, 2) he laittavat niihin rahojaan, jotka he ovat tienanneet uhraamalla elinaikaansa. (Olen sitä mieltä että elinaika on ihmisen arvokkain asia.)
  2. Oikeusjutussa ainoastaan Wrightin ja toisaalta Kleimanin joukkue (+ kunkin joukkueen fanit) olivat niitä, jotka hyväksyivät väittämän, että Wright on itse asiassa Satoshi Nakamoto. Ajatusleikki: sinä väität olevasi Julius Caesar, ja minä hyväksyn sen. Oletko sinä silloin Julius Caesar? Sinä olet sitä ainakin minulle ja itsellesi, muttet varmaan muille. Itse asiassa muita ei välttämättä kiinnosta pätkääkään mitä väitämme ja vakuuttelemme. Ehkä sellainen larppaaminen saisi uutisen paikallislehteen. Sillä ei ole merkitystä. Ei ole merkitystä silläkään vaikka Wright & Kleiman ovat samaa mieltä Wrightin nakamotoudesta.

Toisaalta eipä ole merkitystä silläkään mitä minä ajattelen. Se ei muuta sinun mielipidettä — voit olla Caesar. Se ei muuta Wrightin mielipidettä — voi olla Nakamoto.

Tämä teksti julkaistiin 9.8.2022.