BSV Suomeksi


Minimalistit ja maksimalistit näkevät maailman epätäydellisesti

Ymmärtääkseni lohkoketjumaksimalistilla tarkoitetaan tahoa, jonka mielestä yksi lohkoketju on ylivertaisempi kuin monta monituista toistensa kanssa kilpailevaa lohkoketjua. Edelliselle näkökannalle on toki aivan päinvastainen taho, sellainen, jonka mielestä on toivottavaa nähdä maailmalla vaikka rajaton määrä lohkoketjuja.

Näiden kahden leirin sisälle on marssinut melkoisesti kannattajia.

Kutsutaan maksimalisteja leiriksi A ja "minimalisteja" leiriksi B. Näen A:n ja B:n päätepisteinä. A:n ja B:n kannattajat näkevät maailman — kuten kirjoitin otsikossa — epätäydellisesti. Näen kokonaiskuvan janana, jossa pääpisteiden välissä on huimasti muitakin vaihtoehtoja:

Lohkoketjujen määrä janalla esitettynä.

Uskon olevan todennäköisempää, että seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana nähdään ei A:ta, eikä B:tä, vaan jokin muista vaihtoehdoista. Tuolla yllä näkyvällä janalla on ajan myötä vaihteleva määrä lohkoketjuja. Uskon niitä olevan tänään enemmän kuin esimerkiksi 10 vuoden kuluttua tulee olemaan.

En siis pidä todennäköisenä nähdä rajatonta määrää lohkoketjuja, enkä toisaalta pidä todennäköisenä esimerkiksi Bitcoin SV:n tai Bitcoin Coren saavan käytännössä sataprosenttista markkinaosuutta lohkoketjuprojekteista.