BSV Suomeksi


Mistä saan BSV:tä ja kuinka vaihdan BSV:n rahaksi?

Meni pari päivää tämän BSV Suomeksi -sivuston tekemisen jälkeen, että tajusin jättäneeni vastaamatta pariin tärkeään asiaan. Mainitsin nimittäin sivuston etusivulla kuin ohimennen, että BSV:tä voi ostaa esimerkiksi Buy BSV -sivustolta, mutta jätin senkin puolitiehen. Enkä kirjoittanut tavun tavua kolikon toisesta puolesta: kuinka BSV vaihdetaan rahaksi?

Jos tämä asia olisi moottoritien suunnittelua, olisin suunnitellut sen keskiosan ja sinne johtavan luiskan, mutta jättänyt miettimättä kuinka sieltä pääsee pois.

Rahaliikenteen voi hoitaa esimerkiksi Bitvavon avulla. Se on alankomaalainen, siis Euroopan Unioniin kuuluva, yritys. Se toimii netissä osoitteessa www.bitvavo.com. Se on ulkoasunsa puolesta hyvin samansuuntainen kuin yhdysvaltalaista alkuperää oleva Coinbase, ja muistuttaa pikkuriikkisen myös kotimaista Coinmotionia. Coinmotionin ja Coinbasen, eikä kolmanneelta myöskään liettualaisen CoinGaten, valikoimassa ole vielä mahdollisuutta ostaa eikä myydä BSV:tä. Siksi tämä sivu on bitvavopainotteinen. Koska virtuaalivaluuttojen maailma on nähdäkseni S-kurvin alkupäässä, ala kehittyy ja kasvaa aika haipakkaa — siksi tämä sivu saattaa jäädä kehityksen viime vaiheista jälkeen. Yritän tietenkin pitää sivun ajan tasalla.

Harmillisesti tätä myyntipuhetta kirjoittaessani asianomainen nettipalvelu, Bitvavo, on käytettävissä vain englanniksi, hollanniksi, ranskaksi, espanjaksi ja italiaksi. Sitä ei ole vielä käännetty kummaksikaan kotimaiseksi kieleksi; ei suomeksi eikä ruotsiksi. Sivuston englanninkielisen version saa helposti esille naputtamalla Bitvavon nettiosoitteen muodossa ww.bitvavo.com/en, tai skrollaamalla sen sivuston alareunaan ja klikkaamalla sieltä linkkiä, jonka kyljessä on Englannin eli Yhdistyneen kuningaskunnan, lippu.

Vihjasin Bitvavon asiakaspalveluun lokakuussa 2019, että myös suomen kielelle on kysyntää. Pari tuntia myöhemmin sain sähköpostiosoitteeseeni Aronilta vastauksen: Thank you for your message. Thanks for the feedback, we will consider this in the future. 🙂 Ehkä saamme palvelun suomen- ja ruotsinkieliseksi jos kyllin moni lukija käy vihjaamassa asiasta Bitvavon asiakaspalveluun.

Tähän vaiheeseen haluan laittaa kaupallisen tiedotteen. Bitvavoon liittyvä uusi jäsen, joka käyttää alennuskoodia FA1CC8465C, saa ensimmäisen seitsemän päivän ajan ilmaiset kaupankäyntikulut. Sen hintaraja on 1000 euroa, eli sen ylittävät osto- ja myyntitoimeksiannot sisältävät kuluja. Ostamiseen ja myymiseen pätee normaalisti 0–0,25 prosenttiyksikön suuruinen kulu.

Ostamisen ja myymisen kulut voi löytää kirjautumalla palveluun, klikkaamalla omaa nimeä ulkoasun oikeassa yläkulmassa, sitten valitsemalla Settings. Sen sivun puolivälissä on kohta, jonka otsikko on Trading fees. Nähtävästi Bitvavo on nähdäkseni pelillistänyt kulurakenteen. Kulut laskevat portaittain sen mukaan miten paljon käyttäjä on tehnyt osto- ja myyntitoimeksiantoja. Oletusarvoisesti uusi käyttäjä ostaessaan BSV:tä maksaa siitä 0,25 prosentin kulun. Se tarkoittaa sadan euron ostoksessa 25 sentin kulua. Toisin sanoen ostamalla 100:lla eurolla BSV:tä, siitä vähennetään 0,25 € ja loput 99,75 € käytetään BSV:n ostamiseen.

Bitvavoon liittyviä huomioita:

  • Bitvavon asiakastilille voi siirtää euroja SEPA-maksuina. Myös muita maksutapoja on olemassa, mutta niistä oikein mikään ei ole Suomessa käytössä, vai kuulostavatko maksutavat iDeal, Bancontact, Mybank, EPS Überweisung, Sofort tai Giropay tutuilta? Eivät varmaan kuulosta, eivät edes nettikasinoiden pelaajille, vaikka juuri he pyörittelevät rahaa monien eri maksuvälittäjien kautta.
  • Bitvavossa edellytetään henkilöllisyyden osoittamista esimerkiksi lähettämällä valokuva ajokortin etu- ja takapuolesta. Käyttäjä voi myös liittää tilin tietoturvan parantamiseksi oman puhelinnumeronsa ja hyödyntää kaksisuuntaista varmennusta (esim. Googlen Authenticator -applikaatiota).
  • BSV:n lisäksi Bitvavon virtuaalivaluuttojen katalogiin kuuluu kymmenittäin muitakin vaihtoehtoja, kuten 0x, Basic Attention Token, Bitcoin Core ja Cash, Chainlink, EOS, Ethereum, Litecoin, Nano, Ripple, Stellar, Verge sekä Waves. Vaihtoehtoja on noin 50 kappaletta.
  • Tein lokakuun 2019 ensimmäisenä torstaina, sen iltapäivällä, testin nähdäkseni kuinka kauan rahan siirtymisessä kestää Suomen Nordeasta Bitvavon tilille. Rahat saapuivat Bitvavoon perjantaina iltapäivällä. Kesti siis kokonainen arkipäivä. (On siis luultavaa, että viikonloppuna tehty siirto kirjataan vasta maanantaina.) Tuntia ennen siirron hyväksymistä sain sähköpostiviestin, jonka otsikko oli Deposit pending, sitten puolta tuntia myöhemmin tuli viesti Transfer received.

Tässä on Bitvavo-alennuskoodi uudemman kerran siltä varalta, ettet huomannut sitä tuon yllä olevan tekstin seassa: FA1CC8465C.