BSV Suomeksi


Mikä bitcoin on?

Olen ajatellut tätä asiaa aika kauan. Jos siinä on ajatusvirheitä nyt kun kirjoitan sen muistiin BSV Suomeksi -sivustolle, pyydän lukijaa ystävällisesti huomauttamaan virheistä kirjoittamalla sähköpostia.

Bitcoin on se, joka esitellään sitä koskevassa, Satoshi Nakamoton nimellä julkaistussa tieteellisessä artikkelissa nimeltä Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Tuo artikkeli on vähän niin kuin ruokaresepti. Se listaa ainesosat ja niiden väliset suhteet. Se kertoo miten ainekset sotketaan keskenään ja lopputulokseksi saadaan kaakku, tai paremminkin tässä tapauksessa: bitcoin. Itse asiassa Bitcoin-niminen protokolla tai bitcoin-niminen virtuaalivaluutta ei voi olla jotain muuta kuin se, jonka tuo artikkeli kertoo sen olevan. Jos bitcoiniksi itseään kutsuva juttu ei vastaa reseptiä, se ei voi olla bitcoin.

Jos ostat Bounty-suklaapatukan, mutta avattuasi kääreen löydätkin pakkauksen sisältä kuusenkävyn, toivottavasti hoksannet sinua huijatun. Tuotteen etiketti on voinut olla harhaanjohtava, ainesosaluettelo on voinut valehdella, myyjä on voinut olla epärehellinen, jne.

Samaan tapaan voit ostaa bitcoinilta vaikuttavaa virtuaalivaluuttaa, mutta ehkä se ei itse asiassa ole sitä.

Satoshi Nakamoton artikkeli, "whitepaper", kertoo mikä on bitcoin, ja sen tiedon avulla tiedetään ettei mikä tahansa voi olla bitcoin. Bounty-suklaapatukka ei voi olla bitcoin, eikä kuusenkäpy. Toisin sanottuna tiedetään mitkä asiat eivät voi olla bitcoineja. Esimerkiksi silloin kun influensserit haluavat tyrkyttää ajatusta, että bitcoinin olisi siirryttävä pois Proof-of-Work (PoW) -systeemistä, se johtaisi muutosta koskevan systeemin muuttumiseen joksikin muuksi kuin bitcoiniksi. Sen nimessä voisi edelleen olla Bitcoin-sana, ja sitä voitaisiin edelleen virheellisesti markkinoida ja myydä sinä aitona ja alkuperäisenä bitcoinina.