BSV Suomeksi


Mikä itse asiassa on DEX, ja mikä on CEX?

Virtuaalivaluuttojen käyttäjät tuottavat paljon älämölöä ja osa siitä päätyy yleisemmin käytössä olevaan termistöön. Hodlaus, kryptovaluutta, forkki, merge, DEX, CEX… Väitän, etteivät useimmat edes virtuaalivaluuttojen käyttäjistä tiedä mitä DEX tai CEX tarkoittaa. He ehkä tietävät, että:

  • DEX juontuu sanoista Decentralized eXchange
  • CEX juontuu sanoista Centralized eXchange

Käynnissä on trendi, jonka mukaan CEX on huonompi ja suoranaisesti pahempi kuin DEX, sillä CEX voi viedä rahat mtgoxilaiseen tapaan hetkenä minä tahansa. DEX ei ilmeisesti voi tehdä niin — tyypillisesti sen teknisen toteutustavan vuoksi.

Mutta tiedätkö mikä on CEX? Tiedät nyt mistä sanoista puhutaan, mutta onko esimerkiksi RelayX DEX vaikka se siksi itseään kutsuukin? Binancella oli DEX, jonka se kuoppasi BNB Chain -sivuston alle. Oliko se oikeasti DEX? Tällaiset kysymykset ovat turhia, sillä voit tunnistaa CEXin-DEXin kysymällä parempia kysymyksiä, kuten:

  • Kuka päättää mitä virtuaalivaluuttoja siellä on kaupan? Jos joku vaikutusvaltainen henkilö, tai yritys, ylläpitäjistä muodostettu klikki, voi tehdä sen päätöksen, silloin se ei ole DEX.
  • Kuka päättää DEXin muusta sisällöstä ja palvelun ulkoasusta? Jos kaikki eivät päätä yhtä paljon, vaan joku henkilö, yritys, ryhmä tms. päättää, silloin se ei ole DEX.
  • Jos sillä on nettiosoite, kuka omistaa eli hallinnoi sitä? Jos joku, mutta eivät kaikki, hallinnoi sitä, silloin se ei ole DEX.

Haluan painottaa yllä olevaa pointtia:

Jos joku, eivät kaikki, ole keskenään yhtä vaikutusvaltaisia, se ei ole DEX vaan CEX. CEX tarkoittaa, että joku henkilö, joku yritys, joku "moderaattorien" ryhmittymä, joku sisäpiiri, voi tehdä palveluun sitä koskevia päätöksiä ja toteuttaa ne päätökset.

"Voit vaikuttaa äänestämällä" ja muuta lolleroa

Vaikka DEXiksi itseään kutsuva CEX tarjoaisi mahdollisuuden äänestää joistain asioista, se ei tee siitä DEXiä. Sellainen äänestysmahdollisuus ei ilmesty itsestään — se ilmestyy kun sisäpiiri on tehnyt sellaisen päätöksen.

Kuka päättää mistä asioista äänestetään? Kuka päättää äänestyksen teknisen toteutuksen? Kuka päättää milloin äänestys alkaa, loppuu, ketkä voivat äänestää, mitä tapahtuu äänestämisen jälkeen. Nämä saavat saman vastauksen: omistajat päättävät, ja sinä et ole yksi niistä.

Ehkä äänestäminen tapahtuu jonkin tokenin avulla — mitä enemmän sitä tokenia, sitä enemmän äänivaltaa. Tässäkin asiassa pitää käydä läpi kysymysrumba: kuka päätti käyttää niitä tokeneita, kuinka monta niitä on olemassa, voiko niitä luoda lisää, mistä niitä saa, millä hinnalla ja millä keinoilla niitä on laitettu kiertoon, jne. Tulet huomaamaan, että kehittäjät/sisäpiiriläiset saavat tokeneista virallisesti 10 prosenttia + epävirallisesti sen verran että he saavat tahtonsa läpi.